top of page

okt. 14., V

|

Izraelita Temető

Ámulatba ejtő, rejtett építészeti különlegességek együttese - Három temető, négy tematikus művészeti séta

A zsidó funerális művészetének ezer arca, ahol a különböző stílusok lenyűgöző hatása kiváltja az oda belépők csodálatát.

Registration is Closed
See other events
Ámulatba ejtő, rejtett  építészeti különlegességek együttese - Három temető, négy tematikus művészeti séta
Ámulatba ejtő, rejtett  építészeti különlegességek együttese - Három temető, négy tematikus művészeti séta

Idő és helyszín

2018. okt. 14. 13:00 – 15:00

Izraelita Temető, Budapest, Budapest, 1087, Salgótarjáni u. 6, 1087 Hungary

Az eseményről

Magyarország egyik legkülönlegesebb, építészeti műemlékeiben a leggazdagabb temetőjébe invitáljuk látogatóinkat. Abba a temetőbe, mely 2002 óta teljes egészében műemléknek van nyilvánítva s amelynek területén jelentős számú, világszínvonalban is kiemelkedő műemlékileg védett síremléket találhatunk. A temető egységes, semmihez nem hasonlító képi benyomása után elveszhetünk a részletek gazdagságában: találhatunk itt anyagában és formavilágában lélegzetelállító mauzóleumokat, a mai napig a modernséget hirdető art deco mellett megfér az antik világ emlékezete, az egyiptizáló oszlop szerves részeként illeszkedik be a klasszikus építészetet idéző formavilágba. Máshol az oszlop lábazata olyan szecessziós stílusú megoldást mutat fel, mely egyszerre masszív, és egyszerre légies. Láthatunk olyan sírhelyet is, melynek obeliszkjéről eltűnt hatalmas bronz pálmaágak egy keleti oázist idézett fel egykoron. Ez a fajta építészeti eklekticizmus, annak gazdagsága csak ebben a temetőben tapasztalható. Az építészek a 19. század legnevesebb építészei voltak, mint Alpár Ignác, Quittner Zsigmond, Vidor Emil, Gerster Kálmán, vagy a szobrász, Maróti Jenő. Külön fejezet illeti Lajta Béla egyedi, örökké megújuló munkásságát, mely a leghangsúlyosabban határozza meg a temető egyéni arculatát, s kinek alakja kimagaslóan elismert az építészet történetében. Olyan nagy emberek síremlékei előtt állunk meg néhány szóra, mint pl. Weisz Manfréd a gyáros, Hatvany - Deutsch báró a műgyűjtő, Herz Ármin a szalámi gyáros, Fényes Adolf a festőóriás, vagy Vázsonyi Vilmos, az első zsidó származású miniszter sírja előtt.

Ebben a lenyűgöző hangulatú temetőben láthatjuk a zsidó funerális művészet eklektikus gazdagságát, különös hangsúlyt helyezve a ma is modernek számító art deco művészet néhány igaz gyöngyszemére.

A sétát Hargitay D. Dávid, művészettörténész vezeti.

Esemény megosztása

bottom of page