top of page

okt. 07., V

|

Farkasréti cemetery

Betelt! Anekdoták, szerelmek, titkok, emlékek, életutak - Három temető, négy tematikus művészeti séta

Séta a Farkasréti temetőben

Registration is Closed
See other events
Betelt! Anekdoták, szerelmek, titkok, emlékek, életutak - Három temető, négy tematikus művészeti séta
Betelt! Anekdoták, szerelmek, titkok, emlékek, életutak - Három temető, négy tematikus művészeti séta

Idő és helyszín

2018. okt. 07. 15:00 – 17:00

Farkasréti cemetery, Budapest, Németvölgyi út 99, 1124 Hungary

Az eseményről

A műtárgy.com által elsőként meghirdetett „Rejtett szimbólumok, történetek: Egy rendhagyó séta a Fiumei úti temetőben” című programunkat a nagy érdeklődésre való tekintettel kibővítve tovább folytatjuk, immár hagyományt teremtve.

A Farkasréti temetőben egy művészettörténész – kutató segítségével megemlékezünk többek között Bajor Gizi rejtélyes haláláról, Rákosi Mátyás hamvainak kálváriájáról, avagy milyen volt annak idején a fiatal, szép Cserháti Zsuzsa, aki egyéni hangjával ma is a szívünkben él? Aztán emlékezünk Dajka Margitra, a színház iránt érzett legendás elhívatottságára, nagy szívére, a Szinbádra, és az évekig reménykedve várt, de megtalált szerelmére, férjére, aki a halálba is követte őt. Nem mehetünk el Gobbi Hilda személye mellett sem, különös végrendeletét ismerve feltárulhat egy igen - igen gazdag életút, a maga eredetiségével, különcségével. A kihagyhatatlan Karády Katalinról megtudhatjuk a csak egyszer publikált „szenvedéstörténetét”, hogyan kínozták meg 1944 – ben, hogyan és miért hagyta el Magyarországot, mi volt az igazi ok, amiért valójában talán soha nem is akart hazatérni? Mit tudjátok ti, ki voltam én - énekelte, és a dal kérdése mai napig jogos. Tudjuk valójában ki is volt Karády Katalin? Beláthatunk Schütz Ila fájdalmas magányába, tragédiájába, minden, ami a nevettetés mögött volt. De felidézhetjük Ruttkai Éva nagyszerűségét, az egész lényét átható finomságát is, majd gondolatban felcsendülnek Szécsi Pál nagyszerű dalai, megmutatjuk a hírnév árnyoldalát, az egyén tragédiáján keresztül. Végezetül Psota Irén sírjánál állunk meg, ahol az emlékezés nem lehet pusztán fejet hajtás, az emlékein keresztül meg kell ismerni a belőle áradó szeretetet, bohémságát, extravagánságát. Ismerve őt biztos örülne, hogy a sírjánál kezdetben elszomorodnak, majd később hangosan nevetnek a tiszteletadók. Miért is van ez? Sok - sok ezernyi kérdés.

Szeretettel invitálunk mindenkit a Farkasréti sétánkra, mindazokat, akik szeretnék gyakorolni az emlékezés művészetét, ahol helye van a tiszteletadásnak, de a nevetésnek is, egyben hozzájárulva az általános műveltségünk gyarapításához.

A sétát Hargitay D. Dávid, művészettörténész vezeti.

Esemény megosztása

bottom of page