top of page

jún. 18., P

|

OMRRK

BETELT - Csúcsmodern Restaurálási Központban zajlik a Szépművészeti Múzeum műtárgyainak helyreállítása

OMRRK - Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
BETELT - Csúcsmodern Restaurálási Központban zajlik a Szépművészeti Múzeum műtárgyainak helyreállítása
BETELT - Csúcsmodern Restaurálási Központban zajlik a Szépművészeti Múzeum műtárgyainak helyreállítása

Idő és helyszín

2021. jún. 18. 15:00 – 16:30

OMRRK, Budapest, Szabolcs u. 33, 1135 Hungary

Az eseményről

A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületében kezdte el megközelítőleg 125 000 gyűjteményi műtárgyának költöztetését, valamint restaurátor kutatói és műtárgyvédelmi tevékenységének egységesítését.    

Jelenleg Munkácsy Mihály, Czóbel Béla, és Szinyei Merse Pál munkáinak restaurálása mellett, Markó Károly, Vaszary János festményeinek restaurálása zajlik a közel 300 m2 alapterületű nemzetközi színvonalú festőrestaurátor műteremben. A legkorszerűbb technológiák segítségével az OMRRK további 7 műteremben és 4 diagnosztikai, valamint konzerválási feladatok ellátására kialakított helyiségében restaurálja, dokumentálja és vizsgálja többek között Hireonymus Bosch, Rodin, Vermilio és a múzeum kiemelkedő jelentőséggel bíró gyűjteményi műtárgyait.   

Az épületben a festmények restaurálása mellet, grafikai, szilikát, fa- és kőszobrász restaurátori beavatkozások, valamint diagnosztikai vizsgálatok zajlanak a műtárgyhordozók anyagához speciálisan kialakítva. Az OMRRK nemzetközi színvonalú kiemelkedő restaurátori tevékenysége mellett a jövőben tudásközpontként műtárgydiagnosztikai kutatásokhoz nyújt kiemelkedő szakmai hátteret.  Az új épület adottságai műtárgyvédelmi feladatok tekintetében is egyedülállónak tekinthetőek az országban, megteremtve ezáltal a műtárgyak hosszútávú megőrzésének és kutathatóságának feltételeit. Az OMRRK jelenlegi felszereltsége teljes mértékben támogatja a restaurálási tevékenységéhez szükséges folyamatokat, és lehetővé teszi a nemzetközi szabványoknak megfelelő műtárgykörnyezet biztosítását.

Programot tartja: Kónya Béla, OMRRK intézményvezető, főosztályvezető, Szépművészeti Múzeum - Restaurátori Főosztály

Időtartam: 90 perc

Max. létszám: 15 fő

Esemény megosztása

bottom of page