top of page

máj. 23., Cs

|

Light Art Museum

BETELT - Superluminal Záró Tárlatvezetés

Vida Szabolcs művészeti vezető tárlatvezetése utoljára a Superluminal kiállításon

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
BETELT - Superluminal Záró Tárlatvezetés
BETELT - Superluminal Záró Tárlatvezetés

Idő és helyszín

2024. máj. 23. 17:00 – 19:00 CEST

Light Art Museum, Budapest, Hold u. 13, 1054 Magyarország

Az eseményről

A budapesti Light Art Museum szeptemberben nyílt új kiállítása a hatalmas közönségsikert arató, és a frissen alapított intézmény látványos bemutatkozását jelentő nyitótárlat méltó folytatása.   

Az egyik legalapvetőbb természeti állandó a fény vákumközegbeli terjedésének sebessége, amelynek mértéke, bármiféle bizonytalanság nélkül, pontosan mérhető és abszolút értéknek tekinthető. Ezzel szemben évtizedek óta tartja magát a fizikusok körében egy, a tudomány jelenlegi állása szerint vitatott és a relativitáselméletnek is ellentmondó nézet, miszerint valószínűsíthető, hogy tömeggel rendelkező dolog képes lehet a fény sebességét meghaladó szuperluminális mozgásra. Mivel az emberi észlelés sebessége jóval a fény sebessége alatt van, kérdés, hogy mit változtatna a világról alkotott képünkön, ha az emberi percepció a fény vákuumbeli sebességénél gyorsabb viszonyrendszerekben is lehetséges lenne? Milyennek látnánk a világot egy szuperluminális pozícióból? 

A Superluminal című kiállítás arra tesz kísérletet, hogy teret engedjen olyan kérdésfelvetéseknek, melyek nyitottak arra, hogy ellépjenek a csak egyfajta igazságot elfogadó értelmezésektől és az emberközpontú megközelítésektől egy olyan irányba, ami sok egyéb mellet, magát a fényt, mint fizikai jelenséget is képes másfajta megvilágításba helyezni. A nemzetközi válogatásban szereplő közel negyven alkotó műveinek központi eleme a fény, azonban egyúttal mind túl is lépnek annak fizikában használatos definícióján, miszerint, a fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás.

Programot tartja: Vida Szabolcs művészeti vezető

Időtartam: 120 perc

Max. létszám: 15 fő

Esemény megosztása

bottom of page