top of page

máj. 26., Cs

|

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma

Budapest saluta il Giro! – Budapest köszönti a Giro-t!

Időszaki kiállítás a kerékpárversenyzés történetéről

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Budapest saluta il Giro! – Budapest köszönti a Giro-t!
Budapest saluta il Giro! – Budapest köszönti a Giro-t!

Idő és helyszín

2022. máj. 26. 16:00 – 17:30

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma , Budavári Palota E épület, Budapest, Szent György tér 2, 1014 Magyarország

Az eseményről

2022. májusában Budapest ad otthont a 104. Giro d’Italia rajtjának. Az elsőként 1909-ben megrendezett olasz Grand Tour a kerékpársport egyik legnépszerűbb, komoly történelmi hagyományokra visszatekintő eseménye. A Budapesti Történeti Múzeum egy nagyszabású időszaki kiállítás megrendezésével tervez tisztelegni a Giro d’Italia és általában a kerékpársport történelmi tradíciói előtt.      

A kiállítás egy külön blokkot szentel a Giro d’Italia történetének, amely elsősorban archív fotók és a versenyhez kapcsolódó tárgyak (kerékpárok, mezek, emléktárgyak) segítségével mutatja be a háromhetes verseny 110 éves történetét, különös tekintettel a verseny olyan, meghatározó személyiségeire, mint például a háromszoros Giro-győztes Gino Bartali (1914–2000), aki a második világháború idején a kerékpárja nyeregcsövébe rejtve csempészett menekült zsidók számára iratokat Assisiből Firenzébe. A Giro történetét bemutató blokk törzsanyagát a Madonna del Ghisallo, a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna mellett működő, a háromszoros Giro d’Italia-győztes Fiorenzo Magni (1920-2012) kezdeményezésére létrehozott Museo del Ciclismo gyűjteményéből válogatott tárgyak adják.     

Kiállításunk elsősorban kultúrtörténeti szempontból világítja meg egyrészt az olasz kerékpársport legnagyobb versenyének, másrészt a magyarországi országúti kerékpározás főbb eseményeinek hátterét. A kiállításban foglalkozunk a kerékpársport magyarországi megjelenésével, Európa egyik legelső kerékpárpályája, a Millenáris, valamint a nagyobb magyar versenyek – így például az 1925 óta megrendezett Tour de Hongrie – történetével.      

A kiállítással nem csupán a kerékpársport technikai, sporttörténeti érdekességei iránt érdeklődő látogatókat szeretnénk megszólítani, hanem minden olyan látogatót, akik érdeklődnek a kerékpározás kultúrtörténete iránt. A kiállításban ezért olyan plusz információkat is szeretnénk nyújtani a témában kevésbé járatos érdeklődőknek, amelyek tisztázzák a sporttal kapcsolatos alapfogalmakat, főbb versenyszámokat vagy éppen a különböző versenyzőtípusokat. Ugyancsak fontos szerepet kapnak a versenyekhez fűződő legendák, mikrotörténetek, mint például az 1924-es Giro d’Italia-n máig is egyetlen nőként induló, máig is ikonikus alak, Alfonsina Strada (1981-1959) története.

Programot tartja: Perényi Roland, Balla Lóránd történész kurátorok

Időtartam: 90 perc

Max. létszám: 25 fő

Esemény megosztása

bottom of page