top of page

szept. 30., V

|

Fiume Road Graveyard

Deák Ferenctől – gróf Batthyányi Lajosig - Három temető, négy tematikus művészeti séta

Fiumei úti séta II.

Registration is Closed
See other events
Deák Ferenctől – gróf  Batthyányi Lajosig - Három temető, négy tematikus művészeti séta
Deák Ferenctől – gróf  Batthyányi Lajosig - Három temető, négy tematikus művészeti séta

Idő és helyszín

2018. szept. 30. 16:00 – 18:00

Fiume Road Graveyard, Budapest, Fiumei út 16-18, 1086 Hungary

Az eseményről

A műtárgy.com által elsőként meghirdetett „Rejtett szimbólumok, történetek: Egy rendhagyó séta a Fiumei úti temetőben” című programunkat a nagy érdeklődésre való tekintettel kibővítve tovább folytatjuk, immár hagyományt teremtve.

A Fiumei úti temetőben egy művészettörténész – kutató segítségével sétánk során a sírhelyek előtt állva betekintést nyerhetünk a „kulisszatitkokba”, avagy hogyan befolyásol egy életmű egy síremlék felállítását, hogyan adja tovább üzenetét az elkészült mű az utókornak? Megelevenedik többek között a fiatalon elhunyt Korb Erzsébet festőnő alakja, aki Genthon István szerint „Egy fájdalmas torzója a magyar festészetnek”, láthatjuk, hogy festménye hogy lett „márványba faragva”, de megelevenítjük Lotz Károly és nevelt leánya, egyben múzsája, Cornélia bensőséges kapcsolatát, mely immár bronzba öntve hirdeti az utókornak kapcsolatukat, az abból táplálkozó festészet diadalát. Megállunk Jászai Mari sírjánál, aki egyedi módon maga rendelte meg saját síremlékét, hová még az elkövetkező 14 éven keresztül gyakran kijárt. Bepillantást nyerhetünk életébe is, ahol a részvét mellett nem maradhat el a nevetés sem, hisz korának nem csak legnagyobb tragikája volt, de az egyik legműveltebb, csak a színház konvencióit elfogadó személye kíméletlenül, de egyben szellemesen vall naplójában érzéseiről, színházról, kortársairól alkotott véleményéről is. Megállunk Magyarország legnagyobb mauzóleuma előtt, és felelevenítjük Kossuth Lajos grandiózus temetését, ecseteljük, hogyan épült meg jelen síremléke, de hallhatunk arról is, testét miképpen őrizték meg fizikai valójában, mint a nemzeti függetlenség szimbólumát? Sok - sok ezernyi kérdés.

Szeretettel invitálunk mindenkit a Fiumei úti sétáinkra, mindazokat, akik szeretnék gyakorolni az emlékezés művészetét, ahol helye van a tiszteletadásnak, de a nevetésnek is, egyben hozzájárulva az általános műveltségünk gyarapításához.

A sétát Hargitay D. Dávid művészettörténész vezeti.

Esemény megosztása

bottom of page