top of page

máj. 28., Szo

|

MNB Budai Központja

Értsd a Kortárst! Kiállítás+ program – Benyovszky-Szűcs Domonkos vezetésével

Pop-up kiállítás Petrányi Zsolt rendezésében Az MNB által életre hívott kortárs képzőművészeti gyűjtemény műveiből

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Értsd a Kortárst! Kiállítás+ program – Benyovszky-Szűcs Domonkos vezetésével
Értsd a Kortárst! Kiállítás+ program – Benyovszky-Szűcs Domonkos vezetésével

Idő és helyszín

2022. máj. 28. 13:00 – 15:00

MNB Budai Központja, Budapest, Krisztina krt. 55, 1013 Magyarország A regisztráció pénteken (május 27.) 16.00 órakor lezárul! Regisztáció: info@mnbarts.hu

Az eseményről

A programhoz kötődő regisztráció 

Az Értsd a Kortárst! Kiállítás+ programban a résztvevők egyedülálló módon, izgalmas szempontok alapján fedezhetik fel egy kiállítás sokrétű üzenetét, melyet az előadó és a hallgatósága közösen állítanak össze egy teljesen újszerű élménnyé. Ezáltal újra felfedezhetik a művészet örömét és közösségteremtő erejét, egy kiállítás erejéig nézőpontot váltva a műalkotások újabb és újabb rétegei tárulnak fel előttük.

Az Értsd a Kortárst! Kiállítás+ program célja nem pusztán az, hogy megismertesse az alkotói szándékokat, hanem hogy a közös gondolkozás révén részben felfejthető legyen az is, hogy egy művész, a néző vagy maga a kultúra nagyban hogyan alkotják meg a különféle jelentéseket. A résztvevőket arra ösztönzi, hogy a megfigyeléseiket kortárs problémafelvetésekkel, kurrens esztétikai vagy éppen társadalomtudományi szempontokkal kapcsolják össze.

A „Szabály és szabálytalanság” című kiállítás azt a kettősséget, és a szemléletek közti átjárhatóságot mutatja be különböző művészgenerációk képviselőin keresztül, amely az absztrakciót, egyrészt mint különböző előre meghatározott iránymutatók mentén alkotott művészetet gondolja el, másrészt sokak szerint az absztrakt festészet a lelki rezdülések kifejezésének terepe, ezért semmilyen törvényszerűség nem befolyásolhatja az alkotói kreativitást.

A Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában látható pop-up kiállításon felvonuló művészeket nagyrészt múzeumi gyűjtemények is elismerték, vásároltak alkotásaikból, jelentőségük a hazai művészetben már megkérdőjelezhetetlenné vált. Így a kiállítás egy olyan művészettörténeti palettát mutat, ami a hatvanas évektől napjainkig nyomon követi az említett attitűdöket, lehetőséget teremtve arra, hogy a műfaj különböző szemléleteiről diszkurzust nyisson. Maurer Dóra, Rákóczy Gizella és Károlyi Zsigmond képviseli a szabályok mentén való alkotást, míg Frey Krisztián, Hortobágyi Endre, Lakner László a szabadabb alkotói metódust. Reigl Judit, Gellér B István, Szinyova Gergő munkássága pedig épp arra bizonyíték, hogy a szemléletek megférnek egymás mellett, mert munkáik egyensúlyt teremtenek a lehetőségek között.

Kiállító művészek:

Frey Krisztián, Gellér B István, Hortobágyi Endre, Lakner László, Károlyi Zsigmond, Maurer Dóra, Reigl Judit, Rákóczy Gizella, Szinyova Gergő

Az MNB Arts and Culture programjai regisztrációhoz kötöttek. A regisztráció május 27. pénteken 16.00 órakor lezárul!

Regisztráció az alábbi e-mail címen a szükséges adatok megadásával:

info@mnbarts.hu

Szükséges adatok:

Teljes név

E-mail cím

Személyigazolvány-szám

Választott program(ok) címe

A regisztráció során az adatvédelmi tájékoztató elfogadásra kerül.

Max létszám: 70 fő

Esemény megosztása

bottom of page