top of page

máj. 19., P

|

OMRRK

Hogyan készül a műtárgy? - Restaurátori vizsgálatok a festéstechnika kutatás szolgálatában

Előadás

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Hogyan készül a műtárgy? - Restaurátori vizsgálatok a festéstechnika kutatás szolgálatában
Hogyan készül a műtárgy? - Restaurátori vizsgálatok a festéstechnika kutatás szolgálatában

Idő és helyszín

2023. máj. 19. 14:00 – 15:00 CEST

OMRRK, Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, Budapest, Szabolcs u. 33-35, 1135 Hungary

Az eseményről

Egy műtárgy felépítésének pontos megismerése elmélyült tanulmányozást, összetett diagnosztikai vizsgálatokat igényel. Sok csendes megfigyeléssel töltött óra, számos mű tanulmányozása, valamint összetett fototechnikai és mikroszkópos elemzések szükségesek ahhoz, hogy a képzőművészeti alkotások „beszélni kezdjenek", és a restaurátor meg is értse a feléje érkező információkat. Az alkotást felépítő anyagok mellett meg kell ismerni a művet létrehozó művészt és a kontextust is, amelyben alkotott.  

Vaszary János a magyar képzőművészet egyik jelentős mestere. A Magyar Nemzeti Galériában megrendezésre került Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállítás 24 darab olyan festményt is bemutatott, melyek teljesen ismeretlenek voltak eddig mind a szakma, mind a közönség számára. Vaszary művészetének megismerése érdekében a művészettörténeti és stíluskritikai kutatásokat kiegészítették a restaurátori vizsgálatok. Az újonnan előkerült vászonképek restaurálása előtt, az OMRRK diagnosztikai részlegén végzett munka elindulásával mélyebb betekintést kaphattunk  a művész készítéstechnikai és anyaghasználati sajátosságaiba. Az optikai mikroszkópos és röntgen-fluoreszcens vizsgálatoknak köszönhetően lehetőségünk nyílt például olyan pigmenteket is azonosítani, amelyeket eddig még nem sikerült hazai gyűjtemények darabjain meghatározni. Vaszary János festményein végzett elemzések során egy „újabb” lila pigmenttel gazdagodott a magyar művészek palettája. 

A vizsgálatok és azok eredményei illeszkednek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által támogatott törekvések körébe, melyek szerint a kulturális javakkal történő visszaélések megelőzése érdekében támogatni kívánja a kiemelkedő jelentőségű magyar képzőművészek életművének rendszerszintű feldolgozását.

Programot tartja: Dr. Varga Tímea és Cseh Tímea festő-restaurátor művészek, OMMRK

Időtartam: 60 perc

Max. létszám: 50 fő

Esemény megosztása

bottom of page