top of page

jún. 17., Cs

|

Hegyvidék Galéria

Influence / Hatás

Tárlatvezetés Majoros Áron Zsolt szobrászművész kiállításán

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Influence / Hatás
Influence / Hatás

Idő és helyszín

2021. jún. 17. 18:00 – 18:40

Hegyvidék Galéria, Budapest, Királyhágó tér 10, 1126 Hungary

Az eseményről

INFLUENCE / HATÁS  

Tárlatvezetés Majoros Áron Zsolt szobrászművész kiállításán  

Majoros Áron Zsolt szobrai sajátos hidat képeznek a klasszikus archaikus plasztikai gondolkodás és a napjainkat megújító, layerekből építkező képi-téri szemléletnek. Új anyagokat és eszközöket interpretál alkotásai kifejezésmódjába, a plasztikai hatások intenzitását színekkel, fénnyel, és akár a vetítés effektusaival gazdagítja. A többségében transzparens, néha zárt tömeget alkotó szobrainak alakjai, ahogy Wehner Tibor fogalmaz: „mindenkor egyéniség nélküli, arctalan figurák: a tömegemberek prototípusai, valamifajta emberszabványok.” Mindemellett szobrait egyfajta szakrális aura veszi körül, művei transzcendens jelentést hordoznak. Szabó Noémit idézve, Majoros „plasztikájának szellemi középpontjában az emberi lélek egyszer magát felfedő, máskor elbújó, talán soha nem materializálható illékonysága áll.”  

A „Hatás” című kiállítás témája a személyiséget alakító és a külső környezeti impulzusok dialógusát helyezi a fókuszba. A tárlaton három műcsoport alkotásai kerülnek bemutatásra, az egész alakos életnagyságú szobrok, az acélképek és Majoros legújabb arctöredékeket ábrázoló objektei. Az objektek létrejöttére jelentős hatással volt a pandémia helyzete, és ennek következtében kialakult bezártság megélése. A művész szobrászati formanyelvében a hangsúly átkerült a részletekre, a kitakart és a látható emberi arc elemeire, valamint a kollektív ábrázolás helyett felerősödött a személyes jelleg megörökítése. Majoros a fogyasztói társadalom kritikáját fogalmazza meg karakteres arcszeleteivel, fragmentumaival, melyeket acélból és üvegből formált meg. A felismerhetetlenségre, a száj és az orr eltakarása következtében létrejövő tömegember típusra, illetve a mimika, a mosoly láthatatlanná válására reflektál. A személyességet hangsúlyozzák Döbrösi Laura színésznőről alkotott munkái is, melyek a példaképek szerepének kérdését is felvetik.   

Az alkotó a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.   

Programot tartja: Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészettörténésze és Majoros Áron Zsolt szobrászművész Időtartam: 40 perc

Max. létszám: 10 fő  

A részvétel védettségi igazolvány bemutatásával lehetséges. A Hegyvidék Galéria teljes területén a szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező.

Esemény megosztása

bottom of page