top of page

jún. 19., Szo

|

Óbudai Múzeum

Labirintus, kígyók, létrák: társasjátékaink ősi szimbólumai

Tematikus tárlatvezetés

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Labirintus, kígyók, létrák: társasjátékaink ősi szimbólumai
Labirintus, kígyók, létrák: társasjátékaink ősi szimbólumai

Idő és helyszín

2021. jún. 19. 15:00 – 16:00

Óbudai Múzeum, Budapest, Fő tér 1, 1033 Hungary

Az eseményről

A specifikus tárlatvezetés a napjainkban is közkedvelt ún. lépegetős játékok típusait és azok szimbólumvariánsait (libajáték, létrajáték, majomjáték) vizsgálja. A játékmezők, képes, metszetes játéktáblák története és tipológiája egy mélyebb, az egész európai kultúrát végigkísérő szimbólumra, a labirintusra nyit széles értelmezési kaput. Arra keressük a választ, hogy ez az ókori görög és latin kultúrában megszülető mitológiai szimbólum hogyan és milyen formában vált az élet-halál sorsjátékok prototípusává a középkortól napjainkig. Megismerhetjük a közel 600 éves múltra visszatekintő szabadtéri ugróiskolák fajtáit, a magyar területeken is közkedvelt kápolnást.

Igazi kuriózumként a Műtárgyak Éjszakája alkalmából előkerül a műtárgyraktárból játékgyűjteményünk legrégibb darabja is: az ironikus című „Kellemes utazás” társasjáték. A feltehetően az 1848-49-es szabadságharcot követő abszolutizmus éveiben, börtönben készült játék mezőin a rossz és ártó erőket démon és ördögfigurák, valamint mitológiai lények (griffmadár) jelképezik. A játékos életútja során ezekkel a szörnyekkel viaskodik és a velük való találkozáskor megsérül vagy meghal, így vissza kell lépnie a szimbolikus kezdő mezőre.

Tartsanak velünk egy kalandos labirintus bolyongáson!

Programot tartja: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus

Időtartam: 60 perc

Max. létszám: 10 fő

Az 194/2021. (IV.26.) Kormányrendelet értelmében programunkon 18 év felett csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, amelyet a program kezdetén a Múzeum recepcióján kérünk bemutatni. Maszk viselése ajánlott. Köszönjük együttműködésüket!

Esemény megosztása

bottom of page