top of page

máj. 25., Szo

|

Vaja Porcelán Restaurátor Műhely

Restaurálási filozófiák, keleten (kintsugi) és nyugaton

Műhelylátogatás

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Restaurálási filozófiák, keleten (kintsugi) és nyugaton
Restaurálási filozófiák, keleten (kintsugi) és nyugaton

Idő és helyszín

2024. máj. 25. 10:00 – 11:00 CEST

Vaja Porcelán Restaurátor Műhely, Budapest, Veres Pálné u. 19, 1053 Magyarország

Az eseményről

A napi restaurátori gyakorlatban egyre gyakrabban felmerül a kérdés, hogy hányféle restaurátori filozófia létezik? Ezek között mi a különbség, és a megrendelő miként tud ezek között a lehetőségek között eligazodni. Napjainkban egyre elterjedtebb a keleti filozófiát tükröző KINTSUGI technika. Keleten és nyugaton a műtárgy kereskedelemnek is más más elvárásai vannak. Mi okozza ezt a nézetkülönbséget? Mely variációt válasszuk? A restaurálás miként befolyásolja a piaci árakat? Milyen értékei - nem csak anyagiakban kifejezhetők - lehetnek a porcelán tárgyaknak? 

Mindezekre a kérdésekre keressük a választ, egy olyan műhely légkörében, ahol gyakorlati példákon keresztül közelíthetjük meg a témát. Kevésbé élményszerű fotón látni egy tárgyat, vagy egy restaurálást, mint kézbe fogva, elemezve, akár nagyító segítségével, megfelelő világítás mellet tanulmányozva.  

Milyen szerszámokkal dolgozik a restaurátor? Néha a munkához speciális, magunk által készítette eszközökre is szükség van. Egy műhely, műterem atmoszférája mindig élményszerűen hat. Ezáltal jobban megértjük a munka lényegét, és később, amennyiben megrendelők leszünk, sokat segíthet az itt nyert tapasztalat. Egyben betekintést is kap a látogató a több mint ezer kötetes porcelán-kerámia műtárgyakkal foglalkozó szakkönyvtárunkba is.

Programot tartja: Vaja László porcelán restaurátor

Időtartam: 60 perc

Max. létszám: 10 fő

Esemény megosztása

bottom of page