top of page

jún. 08., P

|

Jurányi Közösségi Inkubátorház

Szirtes János műteremlátogatás

Betelt! - Egy absztrakt festő és realista performer

A regisztrációt lezártuk!
Megnézem a többi eseményt
Szirtes János műteremlátogatás
Szirtes János műteremlátogatás

Idő és helyszín

2018. jún. 08. 17:00 – 18:30

Jurányi Közösségi Inkubátorház, 1027 Budapest, Jurányi u. 1.

Az eseményről

Szirtes János (1954, Budapest) a magyar kortárs művészet egyik legsokoldalúbb alkotója, a 80-as évek óta meghatározó alakja a hazai kortárs művészeti szcénának. Szerteágazó művészetét, legyen szó performanszról, festészetről, fotó- vagy videóművészetről, az alkotás, mint akció alapgondolata határozza meg.

A pozsonyi és budapesti művészeti főiskolán végzett akadémikus tanulmányai mellett Szirtes János a kor alternatív-informális művészeti műhelyeinek, például az Indigo-csoportnak is tagja volt. A Csoport interdiszciplináris gondolkodásmódja azóta is meghatározó jellemzője Szirtes munkásságának. A magát „absztrakt festőnek és realista performernek” valló művész számára a festészet maga is egy gesztus. Képi alkotásai egy mozgásban megragadott esemény lenyomatai, a művészi akció vizuális rögzítése.

Szirtes János performansz munkássága a 70-es évek második felére vezethető vissza, azóta több száz performanszt adott elő világszerte. Performanszainak középpontjában az emberi test áll, annak határai, gesztusai révén kutatja a lélek energiát. A szubjektum jelenlétének megragadása a cél, kitárulkozása az adott szituációban, a performansz egyszeri és megismételhetetlen pillanatába sűrűsödve.

A műteremlátogatás során Szirtes János és alkotótársa, Molnár Ágnes Éva fotográfus egy különleges videó válogatással készülnek a látogatók számára, melyen keresztül bepillantást nyerhetnek a performansz világába és a szirtesi életmű főbb gondolataiba, motívumaiba.

Max. létszám: 20 fő

Esemény megosztása

bottom of page