top of page

szept. 06., P

|

Olasz Kultúrintézet

Ybl Miklós építészetének nyomában

Épületséta a Budapesti Olasz Kultúrintézet épületében

Registration is Closed
See other events
Ybl Miklós építészetének nyomában
Ybl Miklós építészetének nyomában

Idő és helyszín

2019. szept. 06. 15:00 – 16:30

Olasz Kultúrintézet, Budapest, Bródy Sándor utca 8., 1088 Hungary

Az eseményről

A neorenszánsz stílus jegyeit mutató palota a mágnásnegyedben a Nemzeti Múzeum oldalával szemben épült Ybl Miklós (1814-1872) tervei alapján 1865-ben Diescher József kivitelezésében. Az építés mindössze 4 hónapot vett igénybe, de mégis csak 1866. április 12-én tartották itt az első gyűlést. Az eredeti, az angol parlament mintájára készített elrendezést a képviselők követelésére még 1866-ban megváltoztatták, patkó alakúra formáltatták, ami megbontotta azt a reneszánsz arányrendszert és harmóniát, amelyet Ybl az itálai tanulmányútjain tanulmányozott és a művein alkalmazott.

Az épület 1943 óta a Magyarországi Olasz Kultúrintézet székhelye, az egyetlen történelmi épület Olaszország külföldi kultúrintézetei között, ezért különös gonddal ápolja.

Az épület Slowikowski Ádám 1865-ben készült színes litográfiája nyomán szerepel a 20000 Ft-os jegybank hátlapján (az előlapon Deák Ferenc), ugyanis ez az épület adott otthont 1865 és 1902 között az első képviselőháznak, azaz az alsóháznak, míg a felsőház a Nemzeti Múzeum épületében volt.

Sétavezető, előadó: Ordasi Zsuzsanna PhD, egyetemi docens

Találkozási pont: Bródy Sándor utca 8. Az épület előtt

Kérjük a résztvevők hozzák magukkal személyigazolványukat, mivel az intézet diplomáciai felségterület.

Esemény megosztása

bottom of page