top of page

máj. 23., Cs

|

DINDIN Galéria

Zeus Experience: TEODOSIO

Tárlatvezetés a művésszel

Regisztráció vége: 2024. máj. 23. 18:30 CEST

Zeus Experience: TEODOSIO
Zeus Experience: TEODOSIO

Idő és helyszín

2024. máj. 23. 18:30 – 19:30 CEST

DINDIN Galéria, Budapest, Veres Pálné u. 5, 1053 Magyarország

Az eseményről

TEODOSIO - I never thought I'd be a hundred / presenting the Zeus Experience

Zeus sok időt töltött nagyapja, Teodosio venezuelai farmján, és segítette kakasait felkészíteni a kakasviadalokra.  Igen, Zeus nagyapja harci kakasokat idomított. Venezuelában a kakasviadal legális és kulturálisan elfogadott; egyes vidékeken valódi közösségi esemény, a közös hagyományok ünnepe. A küzdőtér olyan, mint egy bokszring: a madarakat mérlegelik és megvizsgálják a viadalmenetek előtt, de, nos, itt a párbaj gyakran a vesztes halálával végződik. A politika a nem megengedett, gazdagok és szegények egyenlő szereplői a szenvedélyes szerencsejátéknak, a tét pedig a hatalmas pénzdíjak miatt óriási (érdekesség: a legimpozánsabb kakasért járó fődíj 5000 és 30 000 dollár között mozoghat).  

Zeusz nagyapja számos győztes kakas trénere volt, és Zeusz sok bonyolult felkészítő technikát sajátított el, mint például, hogyan kell narancslével tisztítani az állat torkát, hogyan kell bekötni az állat szemét (hiszen gyakorta a szem az első, amit a kakas elveszít a párbaj során, így meg kell tanítani tájékozódni a nélkül), a csőr élesítését. De, amit valójában megtanult, az az volt, hogy minden ilyen összecsapás valójában egy összejövetel, és a valódi harc az egyén önmagával folytatott küzdelme. 

A csirke, ahogyan a kakas szó helyett gyakran Zeus hivatkozik a karakterre, így vált személyes mitológiájának részéve, amely a bátorságot, az ambíciót, az erőt, a rettenthetetlenséget, a türelmet és a szemlélődést jelképezi. A felkelő nap szimbólumaként az állat az éjszakát követő fény hordozója, ami a megújulás eljövetelére utal. A tíz csirkéből álló sorozat, amelyet Zeus a Covid után, a válását követő átmeneti életszakaszában festett, egyszerre adózik elismeréssel a nagyapjához fűződő kapcsolata, valamint Teodosio gondos, pontos és kitartást ösztönző mestersége iránt (nem utolsósorban nagyapja halálakor 10 kakast hagyott a családra), de egyben tiszteletadás saját felemelkedése előtt is. Utalás arra, hogy szükséges szembenézni az egyént érő küzdelmek sokaságával – szem-bekötve, bokszkesztyűben vagy ezek nélkül, lényegében megadva magát az érzelmeinek. 

A sorozathoz saját zenei lejátszási lista tartozik - minden egyes csirkének saját dala van, amely zeneileg is megfesti a képeket.

Programot tartja: Zeus Salas - művész, Boronyák Vivien - művészeti menedzser, Tarnai Edina - galériatulajdonos

Időtartam: 60 perc

Max. létszám: 50 fő

Regisztráció vége: 2024. máj. 23. 18:30 CEST

Esemény megosztása

bottom of page